Zelf zoekwoordenonderzoek doen: stappenplan + tips

Wil je een website of webshop beginnen? Of wil je de vindbaarheid van jouw huidige website verbeteren? Dan is het doen van zoekwoordenonderzoek onmisbaar. Hiermee ontdek je welke woorden jouw doelgroep intypt in zoekmachines. Zoekwoordenonderzoek is een belangrijk onderdeel van SEO - en één van de eerste zaken die je wilt oppakken als je jouw website beter vindbaar wilt maken.
Wil je beginnen met zoekwoordenonderzoek of wil je dit goed doordacht aanpakken? In dit artikel geef ik je een eenvoudig stappenplan dat je kunt gebruiken wanneer je zelf met zoekwoordenonderzoek aan de slag wilt.

Wat is een zoekwoordenonderzoek?

Met een zoekwoordenonderzoek achterhaal je waar online door internetgebruikers op wordt gezocht. De speciale zoekwoordentools die je hiervoor kunt gebruiken, geven je inzicht in vragen en zoektermen (zoekwoorden) die in een zoekmachine worden ingevoerd. Weet je op welke zoekwoorden online wordt gezocht rondom jouw product of dienst? Dan kun je deze zoekwoorden gebruiken op je website, zodat een zoekmachine jou tussen de zoekresultaten kan vertonen. En: je dus potentiële klanten naar je website kunt leiden!


Zorg voor de juiste aanpak

Voor het doen van zoekwoordenonderzoek is het belangrijk dat je stapsgewijs en met een goed plan te werk gaat. Door het zoekwoordenonderzoek weloverwogen uit te voeren, zorg je voor de grootste kans op succes.


1. Maak een zoekwoordenlijst

Het eerste waarmee je wilt starten, is het maken van een zogenaamde zoekwoordenlijst. Het is belangrijk om te weten wie jouw doelgroep is en welke vragen zij hebben. Denk na over hun problemen, behoeften en de termen die ze zouden gebruiken om oplossingen te vinden. En ga met ze in gesprek. De behoeften en vragen van jouw doelgroep vormen de basis van jouw zoekwoordenonderzoek. Dit overzicht kun je straks gebruiken als je aan de slag gaat met een tool.

Tip: in
mijn videocursus leer ik je hoe je zo’n zoekwoordenlijst maakt en krijg je hiervoor een basisformat.


2. Brainstorm over relevante zoekwoorden

Schrijf ook zelf alle termen op die je te binnen schieten, wanneer je jouw product, dienst of branche beschrijft. Naast korte zoekwoorden kun je ook denken aan zoekwoordzinnen of vragen die er binnen jouw branche worden gesteld. Door breed te brainstormen, voorkom je dat je relevante zoekwoorden vergeet. Denk ook aan zoekwoorden die indirect jouw dienst beschrijven. Ben je bijvoorbeeld een freelance tekstschrijver? Dan kunnen zoekwoorden als ‘reclametekst laten schrijven’, ‘blogpost laten schrijven’, ‘copywriter inhuren’ of ‘copywriter [plaatsnaam]’ relevant zijn.

Maak een goede basislijst. Je hoeft geen honderden zoekwoorden op te schrijven, maar het is belangrijk dat je ‘breed leert denken’. Dit ‘brede denken’ komt van pas wanneer je straks met de tool aan de slag gaat.


3. Gebruik een zoekwoordentool

Nu je een startlijst hebt, kun je met een zoekwoordentool aan de slag. Ik raad het aan om voor het vinden van zoekwoorden altijd met een tool te werken. Uit een zoekwoordentool kun je namelijk belangrijke meetgegevens over het zoekwoord achterhalen, zoals het zoekvolume en de concurrentie. Je hebt deze gegevens nodig om te kunnen bepalen of het interessant is om het zoekwoord op te nemen op je website. Af en toe hoor ik ondernemers die hun zoekwoorden bijvoorbeeld bepalen aan de hand van wat ze in Google vinden, of door het aan ChatGPT of een andere AI tool te vragen. Zet daar geen strategie op uit. Je werkt dan met woorden op je website waarvan je niet weet hoe populair ze zijn en wat ze gaan doen. Je verspilt daarmee je tijd en moeite en ‘schiet met hagel’ als ondernemer. Dat is nou nét wat je wilt voorkomen! Kijk maar eens hoe zo’n overzicht van meetgegevens in een tool als Ubersuggest eruit ziet. Ik heb zomaar even een voorbeeld gepakt:


Voorbeeld van meetgegevens uit Ubersuggest

Het volume staat voor het aantal keer dat er maandelijks gemiddeld op een zoekwoord wordt gezocht. Het SD staat voor de moeilijkheidsgraad: hoe moeilijk is het om tussen de zoekresultaten te verschijnen (hoe hoger het cijfer, hoe meer concurrentie). De overige gegevens mag je negeren. Je ziet hoe groot de verschillen in meetgegevens tussen zoekwoorden kunnen zijn. En hoe belangrijk het dus is voor extra inzicht. Zoekwoordtools helpen je dus om de populariteit en concurrentie van zoekwoorden te controleren. Je kunt dan bepalen welke zoekwoorden de meeste kans geven om goed gevonden te worden.


TIP
Een overzicht van zoekwoordentools
vind je hier.


4. Kijk naar de meetgegevens

De meetgegevens kwamen zojuist al voorbij in het voorbeeld. Wil je uit een zoekwoordentool de beste zoekwoorden kiezen voor jouw business? Let dan op twee meetgegevens: het zoekvolume en de concurrentie (let op: werk je met de Google keyword planner dan hoef je alleen naar het zoekvolume te kijken).
Focus op zoekwoorden met een redelijk zoekvolume en een lage concurrentie. Dit vergroot je kans op succes.


TIP
Het werken met een zoekwoordentool hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wil je leren hoe je zelf de eerste stappen zet? Dan help ik je graag op weg.


5. Check de relevantie van de zoekwoorden

Check vervolgens of de zoekwoorden van jouw voorkeur ook werkelijk relevant zijn voor je business. Je wilt op je website werken met zoekwoorden die aansluiten op wat jij aanbiedt, en waar je expertise ligt. Plus: waar je doelgroep behoefte aan heeft. Kies dus zoekwoorden die goed matchen. Dat is ook voor Google belangrijk.

TIP
Kom je een zoekterm tegen met een ontzettend hoog volume, maar sluit het eigenlijk niet helemaal aan? Laat je er dan niet door verleiden. Google wil juist zien dat er sprake is van relevantie.

TIP
Langere zoektermen die bestaan uit meerdere woorden (dit worden ook wel ‘long tail’ zoektermen genoemd) zijn vaak beter om je op te richten dan kortere zoektermen.

6. Controleer de zoekresultaten in Google

Controleer in Google welke partijen er op dit moment boven komen, als je de zoekwoorden van jouw keuze invoert. Dit kan je helpen om een eindkeuze te maken voor de zoekwoorden waarmee je wilt gaan werken. Zie je dat er alleen maar grote bedrijven op een eerste pagina staan? Dan kun je beter kiezen voor een zoekwoord waarbij dit niet het geval is. De kans om tussen de zoekresultaten te komen is dan simpelweg groter.

7. Bepaal welke inhoud je wilt schrijven rond een zoekwoord

Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je nu bekijken welke content je wilt maken, en op wat voor type pagina’s je de zoekwoorden wilt doorvoeren. Wil je ze gebruiken voor het schrijven van een blogartikel? Of zijn ze commercieel van aard, en daardoor beter op een productpagina? Bepaal per zoekwoord de content waarin je het wilt doorvoeren.
Ben je een lokale ondernemer? Kijk dan ook naar specifieke zoekwoorden die geschikt zijn voor jouw contactpagina. Bij lokale zoekopdrachten (zoals '
kapper in centrum Amsterdam') kom je dan gericht naar boven.

8. Bepaal de hoofdzoekwoorden en aanvullende zoekwoorden

Werk per pagina met een hoofdzoekwoord, en een aantal aanvullende zoekwoorden. Zorg ervoor dat de zoekwoorden van jouw keuze logisch combineren op een pagina, en relevant zijn voor de pagina en de bezoeker. Past jouw content of het aanbod op de pagina bij wat internetgebruikers verwachten te vinden als ze op het zoekwoord zoeken?


Aanvullende tips


  • Houd overzicht

Werk met een overzichtelijk document (zoals een Excel-sheet) waarin je de zoekwoorden opslaat. Maak een overzicht van de zoekwoorden die je per pagina gebruikt. Noteer wanneer je de pagina live hebt gezet of hebt aangepast. Je kunt dan goed zien wat wijzigingen gaan doen, en daarop zo nodig bijsturen. Ook dit leer je in mijn cursus.

  • Check wat je zoekwoorden gaan doen

Bekijk regelmatig in Google Search Console op welke zoekwoorden je gevonden wordt.
Heb je geen account? Maak dit dan aan. Je hebt dit nodig om strategisch te kunnen werken met jouw zoekwoorden, en jouw succes op die manier te kunnen sturen.

Samengevat: hoe ga je het best te werk bij je zoekwoordenonderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek helpt je om zoekwoorden te ontdekken waarmee jouw doelgroep online zoekt naar jouw producten of diensten. Met een goede voorbereiding, het gebruik van een zoekwoordentool en een kritische blik op de zoekwoorden van je keuze, vergroot je de kans dat je gevonden wordt.
Kies zoekwoorden die aansluiten op jouw aanbod en expertise. Je speelt dan gericht in op de zoekintentie van potentiële klanten. Je vergroot hiermee de kans dat zoekmachines jou tussen de zoekresultaten vertonen.
Check tot slot wat de zoekwoorden gaan doen. Blijven de resultaten na verloop van tijd uit? Stuur dan nog eens bij met nieuwe zoekwoorden of door wijzigingen aan te brengen in de pagina!

Ik wens je veel succes toe met het verbeteren van de vindbaarheid van je website. Heb je hulp nodig? Bekijk dan
mijn cursus of freelance diensten.

Afbeelding video verwijzing cursus


Check nu mijn videocursus 'Succesvol Groeien met je Website'


Mijn gratis e-book ontvangen?

Wil je beter gevonden worden in zoekmachines?

In mijn gratis e-book leg ik jou als beginner eenvoudig uit hoe dit werkt!

Eenvoudig je kennis uitbreiden over zoekwoorden en zoekwoordenonderzoek - voor beginners!

Categorieën

Oplossing

Ik help je om beter gevonden te worden in zoekmachines

Om betere inzichten te verkrijgen in je doelgroep, waardoor je meer klanten naar je website kunt trekken

Kortom: kennis die je nodig hebt om succesvoller te ondernemen!

Link naar LinkedIn profiel

Privacy policy • Servicevoorwaarden Cookies