Als je net begint met zoekmachine-optimalisatie (SEO), heb je misschien al eens gehoord van de term ‘zoekwoorden’. Maar wat zijn zoekwoorden precies, waar dienen ze voor en hoe kun je ze achterhalen? In dit artikel geef ik je een eenvoudige uitleg én laat ik je de meerwaarde zien van het achterhalen van zoekwoorden met een zoekwoordentool, ten opzichte van AI (Artificial Intelligence, zoals ChatGPT).
Zoekwoorden zijn woorden of zinnen die internetgebruikers intypen in zoekmachines wanneer ze ergens naar op zoek zijn. In dit artikel noemde ik het ook als voorbeeld, maar denk aan een scenario waarbij iemand een nieuwe laptop wil kopen. Deze persoon zou dan kunnen zoeken op zoekwoorden als: ‘beste zakelijke laptop’ of ‘beste laptop [jaartal]’. Een ander voorbeeld: iemand wil een vakantie boeken. Deze persoon zal op zoek gaan naar informatie rondom deze bestemming (bijvoorbeeld blogs), maar ook naar reisaanbieders. Het kan dus zijn dat deze persoon zoekt op ‘goedkope vakantie Turkije’, ‘leukste bestemmingen Turkije’, of ‘wat is de beste aanbieder voor vakanties naar Turkije’. In het laatste voorbeeld zie je dat er wordt gewerkt met een zogenaamde ‘zoekwoordzin’. De internetgebruiker voert dus een volledige vraag in, om daar antwoord op te krijgen. Zoekwoordzinnen worden vaker gebruikt bij gesproken zoekopdrachten en in AI zoekmachines zoals ChatGPT. Daarover vertel ik je verderop in dit artikel meer. Maar je ziet dus: zoekwoorden kunnen bestaan uit één of meerdere woorden. Of zelfs uit langere vragen. De printscreen hieronder illustreert een aantal zoekwoordcombinaties.
Zoekwoorden waarop internetgebruikers zoeken, zijn belangrijk om te achterhalen als je een website hebt. Door te bekijken op welke zoekwoorden jouw doelgroep zoekt, kun je de juiste informatie (lees: producten, diensten of kennis) aanbieden op jouw website. Je speelt dus heel gericht in op de behoefte van je doelgroep, en kunt daardoor meer potentiële klanten naar je website trekken. Zoekwoorden zijn niet alleen belangrijk om gevonden te worden in zoekmachines als Google of Bing. Ook voor je vindbaarheid in AI zoekmachines zoals ChatGPT of Claude.ai is het nodig om met zoekwoorden te werken.
Zoekwoorden worden ook wel ‘zoektermen’, 'keywords' of ‘trefwoorden’ genoemd. Het staat allemaal voor hetzelfde en ze worden vaak door elkaar heen gebruikt. Laat je er dus niet door verwarren als je net begint met zoekwoordenonderzoek. Je zult overigens zien dat het internetlandschap vol zit met lastige termen, en het hierdoor soms onnodig lastig wordt gemaakt. Ik probeer je op mijn website daarom op een laagdrempelige manier te helpen om er kennis van te nemen.
De beste manier om zoekwoorden te achterhalen, is door gebruik te maken van een zogenaamde ‘zoekwoordentool’. Een voorbeeld hiervan is de Google Keyword Planner. Welke zoekwoordentools er zijn, lees je in mijn artikel met uitleg over zoekwoordentools voor beginners. Zoekwoorden kun je ook achterhalen door te kijken naar de suggesties die worden gegeven in browsers. Je krijgt dan een eerste indruk van zoekwoorden en zoekwoordcombinaties waarop online veel wordt gezocht. Ook een AI tool kan je helpen bij het geven van suggesties (zie illustratie). Maar let op: wat er dan aan ontbreekt, zijn belangrijke statistieken. Deze heb je nodig voor als je professioneel met de zoekwoorden aan de slag wilt gaan voor jouw website. Je zult de suggesties dus altijd nog moeten nalopen in een tool. Door zoekwoordentools te gebruiken krijg je namelijk niet alleen inzicht in de zoekwoorden zelf die online worden gebruikt, maar ook in de frequentie waarmee op het zoekwoord wordt gezocht en de concurrentie die erop zit. Waarvoor heb je dit nodig? Simpelweg om te bepalen hoe moeilijk of makkelijk het is om op bepaalde zoekwoorden met je website tussen de zoekresultaten naar boven te komen. Dat wil je weten voordat je met de zoekwoorden aan de slag gaat voor je website. Heb je die informatie namelijk niet? Dan kun je geen strategische keuzes maken of ben je 'op de gok' bezig met het doorvoeren van zoekwoorden. Dat is echt zonde.
Onderstaand voorbeeld illustreert op een leuke manier het verschil tussen zoekwoorden die je genereert via ChatGPT, en de resultaten uit een zoekwoordentool:
Bekijk hieronder de resultaten uit de zoekwoordentool Ubersuggest maar eens, wanneer ik een aantal van deze AI suggesties voor zoekwoorden daarin test:
Als je naar het zoekvolume kijkt (lees: hoe vaak er maandelijks gemiddeld op het zoekwoord wordt gezocht), dan zie je grote verschillen tussen de zoekwoorden. Op het ene zoekwoord wordt 1.000 keer gezocht. Op het andere 140 keer. De overige meetgegevens zal ik voor het gemak even negeren. Maar alleen op basis van het zoekvolume, kun je dus al ontdekken dat zoekwoorden erg kunnen verschillen in populariteit. Die verschillen wil je kunnen inzien.
Ik gaf het al aan: wil je professioneel aan de slag met je zoekwoorden, dan heb je hiervoor een zoekwoordentool nodig. Je kunt daarmee alle belangrijke gegevens achterhalen rondom een zoekwoord.
Wil je jouw website professionaliseren, uitbreiden of ga je jouw site nog bouwen? Dan is het de moeite waard om je te verdiepen in zoekwoorden, zodat je de juiste producten en kennis kunt aanbieden op je site. In dit artikel lees je meer over het belang van zoekwoordenonderzoek. In mijn videocursus help ik je stapsgewijs op weg om zelf zoekwoordenonderzoek te doen.
Mijn gratis e-book ontvangen?
Wil je beter gevonden worden in zoekmachines?
In mijn gratis e-book leg ik jou als beginner eenvoudig uit hoe dit werkt!